Webshops vergelijken: Woocommerce, Opencart & Prestashop

Webshops vergelijken woocommerce opencart prestashop

Stel, u bent ondernemer en wilt een webshop starten. Of als webshopeigenaar bent u niet tevreden over uw huidige webshoppakket en denkt u erover om overstappen op een ander webwinkelsysteem. Maar wat is nu het beste systeem? En welke webshop sluit het beste aan bij uw wensen en behoeften? In deze blogserie vergelijken wij de meest bekende webshops met elkaar, vertellen we u wat de voordelen en nadelen zijn van elk systeem en ontdekt u welke webshop het beste is voor uw bedrijf.

In deze blog zetten we drie webshops voor u op een rijtje: WooCommerce, OpenCart en PrestaShop.

WOOCOMMERCE

VOORDELEN

WooCommerce is een webshopplugin voor WordPress. WordPress is één van de meest bekende en meest gebruikte CMS-systemen in Nederland, maar ook in andere landen. Het is een eenvoudig en goedkoop platform om een website op te bouwen. Het is dan ook niet vreemd dat WooCommerce een enorm gewild webshopplatform is. Wereldwijd draait 30% van de webshops op WooCommerce (bron) waarmee het de meest gebruikte webshop ter wereld is.

WooCommerce is gratis te downloaden als plugin voor WordPress. U kunt op dat moment een hele simpele webshop opzetten zonder dat u ergens voor hoeft te betalen. Aangezien de basic versie van WordPress ook gratis is, is het al met al een erg goedkope oplossing.

Echter, wanneer u iets serieuzer aan de slag wilt, moet u premium themes of plugins aanschaffen waar u voor betaalt.

WordPress staat bekend om haar gebruiksvriendelijkheid en zoekmachineoptimalisatie. Het CMS is erg laagdrempelig en zonder technische kennis kunt u gemakkelijk in de webshop werken. Daarnaast heeft Yoast een plugin gemaakt voor WordPress die u helpt met zoekmachineoptimalisatie. Deze plugin is ook beschikbaar voor WooCommerce.

Voor WooCommerce zijn honderden verschillende plugins beschikbaar. Denk aan een integratie met MailChimp, met eBay of Instagram. Keuze genoeg, dus!

WooCommerce is een geschikt platform voor internationale verkoop. Juist omdat de webshop wereldwijd gebruikt wordt, is het geschikt voor bedrijven die opereren op de internationale markt. Er zijn veel betalingsmogelijkheden, van credit cards tot aan PayPal en Amazon Payments. Meer dan 140 betalingsmogelijkheden integreren met WooCommerce, waardoor er altijd wel een passende oplossing beschikbaar is.

WooCommerce werkt het beste voor kleine en middelgrote bedrijven en is één van de goedkoopste en meest kwalitatieve oplossingen voor WordPress-gebruikers.

NADELEN

Er zijn maar weinig nadelen te noemen aan WooCommerce. Juist doordat het wereldwijd het meest gebruikte platform is, is WooCommerce continu bezig om feedback te verwerken en vernieuwingen door te voeren.

Wat we nog wel eens horen van klanten, is dat het updaten van een plugin consequenties heeft voor de lay-out van de webshop. Updates kunnen soms ook duur zijn. Daarnaast kan het natuurlijk een duur grapje worden wanneer u veel extensies toe wilt voegen aan uw webshop.

 

OPENCART

VOORDELEN

OpenCart heeft haar naam te danken aan het feit dat het een open source software is, net als WooCommerce. U kunt daardoor software gemakkelijk koppelen met uw andere software en zelf aanpassingen maken in de openbare code.

OpenCart heeft ongeveer 1500 unieke gratis en betaalde plugins voor de meest recente versie. Daarmee komt het niet in de buurt van de vele plugins voor bijvoorbeeld PrestaShop of Magento, maar er is alsnog een breed scala waaruit u kunt kiezen. Er is veel concurrentie onder de makers van plugins voor OpenCart. Wanneer u één specifieke plugin zoekt (bijvoorbeeld e-mail), dan kunt u uit verschillende opties kiezen.

Om OpenCart te gebruiken, hoeft u niet te investeren in een zware ICT-omgeving. De software zal maar een klein gedeelte van uw server’s RAM gebruiken, omdat het geen complexe of zware oplossing is. Natuurlijk is de snelheid van uw OpenCart webshop ook afhankelijk van het aantal plugins dat u installeert.

OpenCart beschikt over een overzichtelijk en makkelijk te begrijpen administratie dashboard, waardoor u eenvoudig tussen de verschillende opties kunt switchen. Wat ook een belangrijk voordeel is, is dat uw OpenCart-webshop automatisch responsive is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een myShop-webshop.

NADELEN

OpenCart biedt veel gratis plugins, maar om uw webshop te optimaliseren voor zoekmachines, moet u een betaalde plugin aanschaffen. Dat is wat vreemd in een wereld waarbij bijna alle online activiteiten draaien om zoekmachineoptimalisatie.

Waar WooCommerce meer dan 140 betalingsmogelijkheden heeft, heeft OpenCart er maar 20. Wanneer u internationaal opereert en te maken heeft met verschillende valuta’s en betalingsopties, is het daarom de vraag of OpenCart geschikt is.

OpenCart is een webshopplatform voor beginners. Het is relatief goedkoop en niet complex, maar heeft wel beperkte mogelijkheden. Als u op zoek bent naar een webshop van een wat hoger niveau, kunt u bijvoorbeeld beter voor Magento kiezen. 

PRESTASHOP

VOORDELEN

In vergelijking met wat zwaardere systemen zoals Magento, is het dashbaord van PrestaShop vrij makkelijk om te begrijpen en mee te werken. Het is dan ook een erg geschikt platform voor degenen die net beginnen met een webshop.

Online is er ook veel te vinden over PrestaShop. Wereldwijd zijn er honderdduizenden gebruikers, die hun ervaringen en meningen delen in fora. Een vraag over uw PrestaShop kunt u daarom makkelijk kwijt via zo’n forum.

Het script van PrestaShop is gebaseerd op een populair template, genaamd “Smarty”. Dit is een script waar veel designers en programmeurs bekend mee zijn, waardoor gemakkelijk aanpassingen gedaan kunnen worden.

PrestaShop heeft veel gratis functionaliteiten en plugins. Veel zijn vergelijkbaar met de mogelijkheden in Magento, het enige verschil is dat de meeste plugins van PrestaShop passender zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen, terwijl Magento zich focust op de grote spelers op de markt.

Net als OpenCart is ook PrestaShop geen zwaar systeem. Helemaal als u kijkt naar de mogelijkheden, die zijn veel uitgebreider dan bij OpenCart. Doordat PrestaShop een relatief eenvoudig en licht systeem is, werkt OpenCart ook een stuk sneller dan Magento.

NADELEN

Ingebouwde functionaliteiten in gratis scripts kosten soms tóch geld in PrestaShop. Daardoor kan u voor onaangename verrassingen komen te staan. Schaf niet direct zo’n betaalde optie aan, maar kijk eerst welke soortgelijke, gratis scripts er zijn.

PrestaShop wordt veelal gebruikt voor kleine en middelgrote ondernemingen. Voor grote organisaties, is de schaalbaarheid beperkten worden developers beperkt in het volledig ontwikkelen van de webshop.

 

De voordelen en nadelen op een rijtje:

 

WOOCOMMERCE

OPENCART

PRESTASHOP

+ Meest gebruikte webshop ter wereld + Open Source software + Geschikt platform voor beginners
+ Best passende plugin voor WordPress + Makkelijk administratie dashboard + Tientallen fora om ervaringen uit te wisselen
+ Gratis te downloaden + Geen zware ICT-omgeving nodig + Bekend script voor veel developers en designers
+ Breed scala aan plugins + Breed scala aan plugins + Veel gratis functionaliteiten en plugins
+ Ruime keus aan betalingsmogelijkheden + Automatisch responsive + Licht en eenvoudig systeem
– Problemen bij updaten van plugins – SEO-plugin is betaalde optie – Ingebouwde functionaliteiten in gratis scripts kosten soms toch geld
– Veel extensies zijn duur – Beperkt qua premium mogelijkheden – Schaalbaarheid is beperkt
– Beperkte keus aan betalingsmogelijkheden

Bron: Nicole van Roekel – S-for software