Als je veel blogt, kunnen de kosten voor stockfoto’s behoorlijk uit de klauwen lopen. Gelukkig is er een nieuwe trend aan het ontstaan, waarbij fotografen hun materiaal gratis aanbieden. Speciaal voor jullie heb ik een lijstje met websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. De meeste van deze sites staan het ook toe dat je de gratis stockfoto’s voor commercieel gebruik inzet.

Pluk jij nog gewoon foto’s van het internet? TIP: Stop daarmee! Je kunt er boetes voor krijgen die oplopen tot enkele duizenden euro’s. Als jij denkt dat de pakkans klein is, zoek op Google dan even op ‘boete getty images’. Ik ken tientallen ondernemers die zo’n boete hebben ontvangen. Gebruik dus gewoon de gratis stockfoto’s van de onderstaande sites! Je mag ze zelfs voor commercieel gebruik inzetten.

1. Pixabay

Op nummer 1 staat zonder twijfel Pixabay. De foto bovenaan bij dit blog is ook van Pixabay. Pixabay is een levendig platform waarop fotografen uit de hele wereld hun werk delen. Er staan meer dan 1,5 miljoen afbeeldingen op de website. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder de Creative Commons (CC0) licentie. Dat betekent dat je deze foto’s vrij kunt gebruiken, zelfs voor commerciële doeleinden. Je kan wel een vrijwillige donatie doen. Dit doe je door op de ‘koffie’ knop te klikken.


2. Techniek Beeldbank

Dit Nederlandse initiatief bevat ruim 1.600 foto’s over leren en werken in de techniek. De Techniek Beeldbank is opgezet om jongeren enthousiast te maken voor techniek. Je kunt de foto’s vrij gebruiken in je social media uitingen en op je website. Ook een bronvermelding is niet noodzakelijk maar wordt wel gewaardeerd. De foto’s zijn professioneel en in verschillende formaten te downloaden.


3. Pexels

Pexels biedt gratis hoge kwaliteit stockfoto’s aan. Foto’s die je download zijn vrij te gebruiken en aan te passen. In de website kan je via overzichtelijke categorieën bladeren door het aanbod van duizenden rechtenvrije foto’s. Ook de zoekfunctie werkt erg goed. De foto’s zijn gratis te gebruiken en te bewerken. Doneren mag, maar is niet verplicht.


4. Unsplash

Unsplash is een community waarin ruim 50.000 mensen hun foto’s delen op basis van een CC0 licentie. De foto’s kan je dus vrij van rechten gebruiken en bewerken. Dagelijks komen er duizenden nieuwe foto’s bij waardoor de kans groot is dat je een unieke foto vindt voor je social media post. Als je zoekt op een soort foto, word je verder op weg geholpen met handige filters.


5. Canva

Canva is een handige fotobewerkingstool die je ook een grote beeldbank biedt om te gebruiken. Veel foto’s zijn gratis te gebruiken. Voor enkele premium foto’s moet je een klein bedrag betalen.


6. Picjumbo

Picjumbo is opgericht door de gefrustreerde fotograaf Viktor Hanacek wiens foto’s door de grote betaalde websites werden afgewezen. Uiteindelijk lacht hij het laatst, want via zijn websites worden inmiddels miljoenen foto’s gedownload. Veel foto’s zijn gratis te gebruiken en doneren kan op vrijwillige basis. Via een premium lidmaatschap is het mogelijk nog meer foto’s te downloaden, maar de gratis variant biedt je al ruime keus.


7. Stockvault

Stockvault biedt je de keuze uit ruim 110.000 rechtenvrije foto’s die vrij te gebruiken zijn. De foto’s zijn gepubliceerd onder CC0 licentie waardoor je ze commercieel kunt gebruiken en bewerken. Je kan doneren maar het is dus niet verplicht om te betalen. Je hoeft ook geen lid te worden om gratis foto’s te kunnen downloaden.


8. Rawpixel

Rawpixel maakt onderscheid tussen een betaald en gratis lidmaatschap. Met het gratis lidmaatschap kan je per maand 100 afbeeldingen downloaden van de gratis foto’s. Voor de gemiddelde blogger is dat ruim voldoende. Het betaalde lidmaatschap is overigens maar $ 5 per maand, dus ook daar hoef je het niet voor te laten.


9. Reshot

Via Reshot kan je onbeperkt foto’s downloaden, bewerken en delen. Een lidmaatschap is niet nodig en het aanbod is best groot. De website is opgericht door- en voor creatievelingen en heeft als doel het grootse en beste vrije platform te worden voor fotografen.


10. StockSnap

Ook de foto’s op StockSnap worden gratis aangeboden. Er is een ruime keuze uit verschillende categorieën zoals business, people, design en fashion. Tussen het gratis aanbod worden foto’s van Shutterstock aangeboden, deze zijn natuurlijk niet gratis. De gratis foto’s worden aangeboden onder CC0 licentie, dus je mag ze commercieel gebruiken.


11. Pikwizard

Pikwizard biedt je naast een uitgebreide collectie van 1.000.000 gratis stockfoto’s ook een handige design functie genaamd Design Wizard. Daarmee kan je tekst toevoegen en je afbeelding precies op maat maken voor Facebook, Instagram of Linkedin. Voor premium content en functies moet je betalen maar in de gratis versie is al veel voor handen.